Australsk Fodbold

AUSTRALSK FODBOLD

Australian footy field

Australsk fodbold er en sportsgren, som kan drage paralleller til både almindelig fodbold samt rugby.

Men det er vigtigt at forstå at australsk fodbold er noget helt specielt.

 

- Banen

oval, mellem 100-185 meter lang og 80-155 m bred.

- Antal spillere

mellem 9 -18 personer

- Målscoring

GOAL = 6 point

BEHIND = 1 point

Samlet scorer ser således ud: Goals.Behinds.Total

 

Australsk fodbold er et ekstremt hurtigt boldspil, hvor den ovale bold spilles ved hjælp af

spark eller handballs hvor bolden holdes i den ene hånd, og slåes videre med den anden

hånds knyttede næve. Det er samtidig et fysisk krævende boldspil, hvor man må tackle

personen der har bolden, og kommer vedkommende ikke af med den på lovlig vis,

bliver takleren tilkendt et frispark. Det er også lovligt at bruge sin krop til at beskytte en

medspiller, der går efter bolden, samt give modspilleren et skulderskub, så længe man er

indenfor 5 meter af bolden.

 

En god australsk fodbold spiller skal kunne tackle, gribe og sparke til en bold. Derudover skal man have styr på hvor ens medspillere samt modspillere befinder sig på banen. Men det vigtigste for en god australsk fodboldspiller er at man altid går 100% efter bolden. Selvom australsk fodbold ser meget mere voldsomt ud en fodbold og håndbold, er der ikke så mange alvorlige skader, fordi spillerne samt dommeren passer på hinanden.

 

 

 

 

 

Kick

Bolden sparkes mens spilleren holder den i hænderne – sparketeknikken minder om et målmands udspark fra almindelig fodbold.

 

 

 

 

Handball

En handball består i at bolden bokses videre med knyttet næve til en medspiller.

 

 

 

 

 

Mark

En af de vigtigste og mest markante elementer i australsk fodbold er et mark.

Hvis bolden bliver grebet efter den er blevet sparket og er fløjet mere end 15 meter gennem luften, uden den er blevet berørt eller ramt jorden får den spiller der griber bolden et mark – hvilket svarer til et frispark. Han må således stoppe op og aflevere bolden uden at modspilleren angriber ham. Kampen for at få et mark giver ofte nogle spektakulære luftdueller hvor flere spillere hopper op for at gribe bolden. Det er tilladt at sætte af på ryggen af anden spiller eller skubbe til andre spillere så længe man kigger på bolden.

 

Bounce

En spiller der har bolden, må bevæge sig op til 15 meter med bolden, såfremt denne ikke tackles. Efter 15 meter skal spilleren "bounce" bolden ved at føre bolden ned til jorden. Derefter må spilleren bevæge sig 15 meter videre med bolden.

 

Tackle

En spiller der har bolden må tackles fra knæ til skulder, dog ikke i ryggen. En tackling består i at spilleren fastholdes og/eller tvinges til jorden med bolden, og det er tilladt at holde fast i spillerdragten. Hvis bolden ikke afleveres hurtigt efter en spiller er fastholdt korrekt, dømmes der frispark til den tacklende spiller som må sparke den i gang. Det samme gælder hvis bolden tabes efter en korrekt tackling.

 

Shepard

Medspillere må dække den spiller der har bolden for at forhindre modspillere i at komme frem til boldholderen. En shepard må dog kun udføres indenfor 5 meter af bolden.

I australsk fodbold kaldes denne dækning af bolden: ”to shepherd the ball”

 

 

 

Bump

Det er også tilladt at bruge skulderen til at holde modspillere væk fra bolden eller til at beskytte sig selv eller medspillere. Dette gøres ved at 'bumpe' modstanderen med skulderen. Du skal være inden for 5 meter af bolden før du må 'bumpe' en spiller.

 

 

 

Smother

Man kan gøre livet rigtig surt for sine modstandere ved at 'smother' deres spark. Dette gøres ved at sætte armene ind foran modstanderns spark, og sørge for at bolden ikke bliver sparket væk.

 

 

 

Ruckman

Bliver der scoret goal skal bolden gives op. Dommeren kaster bolden op og en fra hvert hold skal kæmpe om at få bolden sendt videre ind i spil.

 

 

 

 

Spoil

Man kan "spoile" et kick eller en handball ved at slå bolden væk inden modstanderen enten marker eller blot får bolden, via en handball.

 

 

 

 

 

Pick up

Det at samle bolden op fra jorden, og få den hurtigt videre i spil er en meget vigtig færdighed. Det er derfor utrolig vigtigt at kunne samle bolden op og sende den sikkert videre i spil.

Har du yderligere spørgsmål vedrørende australsk fodbold,

så skrive til kontakt@aalborgfooty.dk

 

Aalborg Australsk Fodbold Klub

Ny Kærvej 2a

9000 Aalborg